Thursday, October 23, 2014

Remove Shortcut Virus Using UITM Removal

Salam  semua, oleh kerana saya next exam saya akan tiba lambat lagi jadi saya nak kongsikan sedikit info. Tangan tengah rajin jadi jom kita mula. Saya yakin pasti ramai orang menggunakan “pendrive” sekarang kan? Disket ada orang guna lagi ke, entahlah haha. Pernah tak anda menghadapi masalah file anda menjadi shortcut oleh kerana virus? File anda hilang? Sekarang juga ada satu virus "secure browser" yang mana mudah merebak tapi Jangan risau ada cara memperbetulkannya. Jangan ngis ya. Bila anda menggunakan pendrive di komputer yg dijangkiti virus file di pendrive anda akan menjadi begini bukan?


Seterusnya anda download ini software free daripada pelajar UITM, kredit atas usaha mereka kerana software ini sangat berguna dalam menghadapi masalah shortcut virus.


Dropbox atau MediafireSelepas mendownload,  klik Shortcut Virus Remover v3.1.exe. Akan keluar paparan seperti ini.Ikut step ini ya:

1. Selepas itu anda boleh pilih “ pen drive”. Paparan ini akan muncul.

2. Sebelum anda memulakan pembersihan virus pastikan anda tahu pendrive anda berada di drive mana. Buka “my computer” dan sila ikut gambar untuk membantu anda memahami anda di bahagian drive mana.

(Anak panah menunjukkan bagaimana untuk menentukan drive path anda)
3. Selepas itu, pergi semula ke software UITM shortcut virus removal itu, cari “SELECT DRIVE” dan pilih “G” kerana pendrive anda berada di path itu.(SILA RUJUK GAMBAR  SEBELUM STEP INI BAGI MENENTUKAN ANDA BERADA DI DRIVE MANA).


4. Kemudian anda perlu klik di bahagian “ Scan”. Apabila anda klik ada keluar “pop up” klik yes, software ini akan mencari file yang menjadi shortcut. 

5. File yang menjadi shortcut akan ditunjukkan di bahagian ini.


6. Kemudian anda boleh klik ke delete, tetapi pastikan tick di bahagian “Delete all virus(recommended)”. Ini akan mendelete file shortcut anda, dan menjadikan file menjadi seperti asal tanpa mengganggu file anda.


7. Anda boleh buka pendrive anda, dan lihat magik akan muncul. Semua file telah kembali seperti sediakala. Tahniah anda telah lulus ujian, menyelamatkan file haha.
Senang bukan? Akan tetapi jika pendrive anda dijangkiti virus dan antivirus komputer anda telah memadamkan file itu atau file anda hilang. Anda boleh ikut cara ini:

CMD REMOVE SHORTCUT VIRUS

Cara ini akan membantu anda mendapatkan file yang telah di delete oleh antivirus dan sewaktu dengannya. Setelah itu file anda dapat jika ada file shortcut, follow step menggunakan UITM shortcut removal antivirus.Semoga ini bermanfaat, Jumpa lagi di dalam entry akan datang xoxoxoxoxoxo.