Monday, December 17, 2012

Remove ShortCut Virus

Hye semua semua maaf bagi blog yang agak serabai, saya dalam urusan untuk menaik tarafnya menjadi lebih baik cuma wat masa sekarang beginilah keadaannya ea, hoho.Okeh back to the topik pasti ada yang mempunyai masalah begini kan. Setelah cucuk-cucuk pendrive pada komputer yang berlainan tiba-tiba segala data anda berubah menjadi 1 data shortcut.
Mimpi ngeri bagi sesetengah orang ni, tapi "jangan ngis" boleh setel punya hal.Begini: 1. Cucuk pendrive yang dijangkiti oleh virus pada mana-mana komputer. Periksa di mycomputer yang pendrive itu telah dapat di "detect" oleh komputer.
2. Setelah anda pasti yang pendrive telah dikesan oleh komputer anda, sila cari application command promp atau "CMD" anda boleh cari di search start button atau cara yang lebih jauh dengan mencarinya di kawasan application .
3. Seterusnya paparan hitam di bawah merupakan layout bagi sistem comand prompt itu sendiri. Nampak old school kan.Tapi banyak kegunaannya oooo..
Langkah seterusnya pastikan anda tahu yang pendrive anda berada di mana, anda boleh melihatnya di bhagian mycomputer, sebagai contoh gambar di bawah "drive path"
Macam gambar di atas pendrive ini berada di path f jadi di dalam cmd anda boleh taip begini: F: jika path filenya di bahagian G: atau sebagainya (lain komputer lain ragamnya huhu) anda perlu taip drive pathnya jangan tersilap path nanti lain pulaknya " bagai tikus membaiki labu pula nanti "
Ini akan menyebabkan cmd akan mempunyai hak untuk masuk ke dalam pendrive anda. 4. Seterusnya anda taip begini attrib -s -h -a /s /d
Bergantung kepada berapa banyak file yang di recover jika filenya sedikit maka cepatlah prosesnya. Jadi anda boleh memeriksanya dengan membuka mycomputer dan click pendrive anda. Tutup mulut segala data anda yang hilang telah di jumpai semula.
Selamat mencuba dan jangan ngis lagi xoxoxoxox publish (macam cerita cinta di istambul lakonan lisa pula).